Foglalkoztatási együttműködések kialakítása Csongrád megye északi részén

Foglalkoztatási együttműködések kialakítása Csongrád megye északi részén

Csongrád Város Önkormányzata a Csongrád Megyei Kormányhivatallal összefogásban komplex gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási program megvalósítására vállalkozott, Magyarország Kormányának támogatásával és az Európai Unió forrásaira támaszkodva.

A TOP-5.1.2-15-CS1-2016-00003 azonosító számú projekt kedvezményezettjeiként, céljaik eléréséhez széles körű partnerséget alakítottak ki a Csongrádi és Szentesi járások, valamint Mindszent városának kiemelkedő munkaerőpiaci szereplőinek bevonásával, megalapítva a „Foglalkoztatási együttműködések kialakítása Csongrád megye északi részén” elnevezésű programot. A Paktum keretében az észak-csongrádi térség foglalkoztatási helyzetének fellendítése, a vállalkozásfejlesztésnek és a gazdasági fellendülésnek közös, összehangolt támogatása valósul meg, amely térségi együttműködésen, szükségletfelmérésen és tervezésen alapul.

A paktum által lefedett térségben gyakori problémaként merül fel a vállalkozások számára megfelelő képzettségű és mennyiségű munkaerő megtalálása, amely már veszélyezteti a napi működést és a fejlesztések sikerességét. A meglévő hiányosságokat orvosolva jól összehangolt, közös lépéseket szükséges tenni a meghatározó kormányzati, önkormányzati, gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztési, továbbá gazdasági érdekképviseleti szereplők együttműködésével.

A járásban alapvető elvárásként a vállalkozások versenyképességének és gazdasági stabilitásának megteremtése áll, infrastrukturális, technológiai fejlesztések révén. A képzési rendszer optimalizálása, a lakosság képzettségi szintjének emelése, modern kompetenciákkal való szélesítése a gyakorlóhelyek kialakításával és a hiányszakmákra fókuszáló képzések ösztönzésével növelné a foglalkoztatottságot. 

A projekt közvetlen célja Csongrád és Szentes járások, valamint Mindszent város foglalkoztatási paktumának kialakítása, menedzsment szervezet létrehozása, a képzési és foglalkoztatási programjainak támogatása továbbá a foglalkoztatás helyi szintű akciótervek megvalósításával való bővítése, valamint mintegy 307 fő hátrányos helyzetű álláskereső és inaktív személy programba vonása és ebből 168 fő álláshoz juttatása valósulna meg. További célként van kitűzve még, hogy a helyi szereplők kerekasztalhoz ülve vitassák meg a munkaerőpiac lokális problémáit, fejlesztési lehetőségeit.

Kapcsolódó bejegyzések

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!