Foglalkoztatási együttműködések Mórahalom térségében

Foglalkoztatási együttműködések Mórahalom térségében

2018. augusztus 17. napján megrendezésre került Kistelek Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában a TOP-5.1.2-15-CS1-2016-00001 Paktum 5. foglalkoztatási fóruma.

  1. augusztus 17. napján megrendezésre került Kistelek Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában a TOP-5.1.2-15-CS1-2016-00001 Paktum 5. foglalkoztatási fóruma.

A foglalkoztatási fórumon előadóként részt vett Darabos Gábor egyéni vállalkozó, valamint Csehek Ágnes a Csongrád Megyei Kormányhivatal kirendeltség vezetője, akik bepillantást engedtek a projekt eddigi alakulásába, valamint részletes tájékoztatást nyújtottak a program által kínált lehetőségekről.

Darabos Gábor egyéni vállalkozó beszámolójában ismertette a TOP-os támogatás igénybevételével kapcsolatos tapasztalatait. Elmondta, mint pékség tulajdonos szerette volna felhasználni ezt a lehetőséget, hogy a vállalkozásánál új dolgozót tudjanak alkalmazni. Előadásában kifejtette, hogy nem ütköztek problémába a támogatás igénylése során, sőt kifejezetten pozitívan nyilatkozott a helyi járási hivatal munkaügyi központjának segítőkészségéről. Tapasztalata alapján elegendő volt 1-2 alkalommal személyesen megjelenni a foglalkoztatási osztályon a támogatás papírmunkájával kapcsolatban és ezt követően a további részleteket könnyen és gyorsan el tudták intézni e-mailen vagy telefonon keresztül.

Csehek Ágnes is összegezte eddigi tapasztalatait, továbbá a támogatással kapcsolatos lényeges információkra is felhívta a figyelmet. Ismeretei alapján a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) projekt olyan foglalkoztatás és gazdaságfejlesztési kezdeményezés, megállapodás, paktum megvalósítására szolgál, mely célja a gazdasági élet helyi, a térségi viszonyokat legjobban ismerő szereplőknek (az államnak, önkormányzatnak, a vállalkozásoknak, a civil szféra képviselőinek) összefogása a stratégiai célok és az erőfeszítések összehangolása a gazdaság és a munkaerő-piac fellendítése érdekében.

A program céljaként az alábbi pontokat emelte ki :  a paktumok szerinti keresletnek megfelelő munkaerő biztosítása, a foglalkoztatottak számának emelése a munkavállalási szándékkal rendelkező hátrányos helyzetű álláskeresők és inaktívak foglalkoztathatóságának javítása, helyi munkaerőpiacon történő elhelyezkedés elősegítése, támogatása.

Elmondta, hogy a támogatás igénybevételéhez a lakóhely alapján illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát kell felkeresni, ahol a vállalkozóknak lehetőségük van bértámogatás, bérköltségtámogatás és szociális hozzájárulási adó támogatás igénylésére az új alkalmazottjuk számára. Prezentációjában kitért a 90-napos 100%-os (de minimis) bérköltségtámogatásra is, mely a munkatapasztalat szerzést célozza meg 90 napra szól és a támogatás mértéke a munkabér és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó legfeljebb 100%-a lehet. Előnyeként kiemelte, hogy ez lehetőséget ad a munkavállalók számára, hogy meggyőződjenek arról, hogy alkalmasak e poszthoz képességeik és korábbi szakmai tapasztalataik alapján.

 

Csehek Ágnes a támogatás igénybevételének feltételeként kiemelte, fontos, hogy a vállalkozó célja a létszámbővítés legyen, továbbá lényeges a cég köztartozás mentessége is. További információként említette, hogy a vállalkozó által benyújtott kérelmet mindenképpen az új munkavállaló foglalkoztatása előtt kell benyújtani, ezt követően pedig hatósági szerződés jön létre a kormányhivatal és a munkáltató között.

Összegzésként beszámolt az eddigi eredményeikről is, eddig 207 fő került bevonásra a programba, amelyből 142 fő bérköltségtámogatásban részesült, 46 fő bértámogatásban, 16 fő vállalkozóvá válás támogatásban, továbbá 1 fő pedig képzésben.

Kapcsolódó bejegyzések

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!