TOP-5.1.2-15-CS1-2016-00001 Paktum 6. foglalkoztatási fóruma

TOP-5.1.2-15-CS1-2016-00001 Paktum 6. foglalkoztatási fóruma

2018. szeptember 26-án a Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központban Sándorfalván megrendezésre került a „Foglalkoztatási Együttműködés Mórahalom térségében” elnevezésű TOP-5.1.2-15-CS1-2016-00001 Paktum 6. foglalkoztatási fóruma.

A rendezvényen ismertették a Foglalkoztatási Paktum tartalmát, valamint két vállalkozó eddigi tapasztalatait is meghallgathattuk a pályázatokkal kapcsolatban.

Hegedűsné Halmágyi Zsuzsanna a Foglalkoztatási Paktum szakmai vezetője prezentációjában bemutatta a Paktum legfontosabb ismérveit. Előadásában elmondta, hogy a projekt legfőbb célja a hátrányos helyzetű álláskereső személyek munkába állásának támogatása. A szakmai vezető továbbá ismertette, hogy mely munkavállalók alkotják a célcsoportot (pl.: alacsony iskolai végzettségűek, 25 év alatti fiatalok vagy 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, GYED-ről vagy GYES-ről visszatérők, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők… stb.)

Az előadásában ugyancsak megismerhettük, hogy milyen támogatásokban részesülhetnek a projektben résztvevők:

  1. bér- és egyéb támogatás nyújtása a munkaadónak (munkatapasztalat-szerzést elősegítő bérköltség-támogatás nyújtása, bértámogatás, munkába járáshoz kapcsolódó utazás támogatása, mobilitás támogatása)
  2. Képzések támogatása
  3. Munkaerő piaci szolgáltatások támogatása (tájékoztatás a projekt kínálta lehetőségekről, tanácsadás, személyes kompetenciák és igények felmérése)
  4. Önfoglalkoztatóvá (vállalkozóvá) válás támogatása (legfeljebb 6 hónap időtartamra, induló vállalkozások részére nyújtható, a kötelező legkisebb munkabér összegéig- 2018-ban 138.000 Ft/hó, a vállalkozás indításához és működéséhez szükséges kompetenciák fejlesztésére irányuló képzés is támogatható)

Hegedűsné Halmágyi Zsuzsanna kifejtette, hogy a munkaadók a projekt által sajtónyilvánossághoz, naprakész tájékoztatáshoz, partnerséghez és foglalkoztatást elősegítő támogatások igénybevételéhez juthatnak. További tudnivalóként még említette, hogy a támogatás legalább rész- vagy teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén nyújtható, valamint a projekt keretében nyújtott támogatások mellett a Rehabilitációs kártya és a Munkahelyvédelmi Akcióterv általi adókedvezmény is érvényesíthető.

Előadása zárásaként az eddig elért eredményekről is beszámolt, amely szerint 2018 augusztus 31-ig mintegy 208 fő részesült támogatásban, ebből 1 fő képzési támogatást kapott, 47 fő bértámogatást, 142 fő bérköltség támogatást és 16 fő pedig vállalkozóvá válás támogatásában részesült.

A rendezvény végén két vállalkozó is beszámolt az eddigi tapasztalatairól a pályázatokkal kapcsolatban. Kósa Lajos a Kósa Műhely Kft. ügyvezetője előadásában taglalta a pályázat által nyújtotta lehetőségeket, elmondása alapján a pályázatok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a cég növelje a versenyképességét különféle fejlesztések és beruházások által ezáltal elősegítve a munkaerőpiacon maradást.

Kapcsolódó bejegyzések

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!