Kerekasztal beszélgetés a szakközépiskolások helyzetéről Csongrádon

Kerekasztal beszélgetés a szakközépiskolások helyzetéről Csongrádon

2019.10.16. napján megrendezésre került Csongrádon a Hódmezővásárhelyi SZC Sághy Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma épületében az Általános iskolák felső tagozatos osztályfőnökei, és szakképző intézmények részére tartott kerekasztal beszélgetés, a szakközépiskolások tanulmányi és elhelyezkedési lehetőségeiről.

Az előadás főbb témakörei közé tartozott a meghívott vállalkozások bemutatkozása, a 2018 évi üzemlátogatások tapasztalatai, Csongrád város önkormányzatának tanulmányi ösztöndíja és a szakképzés fejlesztése.

A kerekasztal beszélgetés nyitó témájaként Bimbóné Piti Éva tagintézmény vezető bemutatta a jelenlévőknek a szakközépiskola oktatásában történt változásokat, újításokat, valamint megemlítette az ösztöndíj rendszer bevezetését is, amely a diákok motiválására és segítésére fog szolgálni. Prezentációjában kitért az új képzésekre is, mint például a CNC programozó vagy az építészet szakmacsoporton belül megjelenő szigetelő szakma. Továbbá megismertette a diákok gyakorlati lehetőségeit, valamint az újonnan érkező tanulók számára tartott pályaorientációs rendezvényeket. A tagintézmény vezető előadását követően Bedő Tamás Csongrád város polgármestere részletezte az ösztöndíj rendszer ismérveit, elmondta, hogy az utolsó éves diákok számára szolgálna támogatásaként, ha 1 év erejéig tanulói szerződést kötnek egy csongrádi céggel. Ezt követően Horváth János CSMKIK Csongrád Térség elnöke és a Horváth Légtechnika Kft ügyvezető igazgatója beszélt pár szót a csongrádi vállalkozásokról.

A rendezvényre meginvitált vállalkozások között szerepelt a Roba-Tisza Kft., B&T Agrostart Bt., Vig-Motor Kft., Aeroptodukt Zrt., Rév és Társai Gázipari Kft., TÉT Szerszám Kft., és Monolith-Tech Kft., ezenfelül a meghívottak között jelen volt még Orvosné Bánvölgyi Éva a HSZC Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese, Váriné Kádár Margit a V.K.M. Kft-től, Horváth János CSMKIK Csongrád Térség elnöke és a Horváth Légtechnika Kft ügyvezető igazgatója, továbbá a CSMKIK részéről jelen volt még Dr. Kőkuti Attila kamara alelnök, és Horváth Gábor képzési vezető.

A vállalkozások bemutatkozása után a csongrádi Paktumiroda vezetője Hajdúné Czibula Ibolya előadásában ismertette a helyi foglalkoztatási paktum által kínált lehetőségeket a munkanélküliség csökkentésére, valamint az igényelhető támogatási lehetőségekről is szót ejtett.

A kerekasztal beszélgetés zárásaként a helyi vállalkozások ismertették a jelenlévőkkel, hogy az oktatási intézményekkel együttműködve megnövelnék a népszerűsítő rendezvények és a gyárlátogatások számát, melynek köszönhetően a tanulók megismerhetnék a különböző vállalatok által kínált munkalehetőségeket.

Kapcsolódó bejegyzések

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!