Foglalkoztatás jelenlegi helyzete térségünkben

Foglalkoztatás jelenlegi helyzete térségünkben

Csongrádon megrendezésre került 2020.10.21-én a Művelődési Központ és Városi Galéria emeleti Nagytermében a TOP-5.1.2-15-CS1-2016-00003 kódjelű „Foglalkozási együttműködések kialakítása Csongrád megye északi részén” elnevezésű projekt Munkáltatói Konferenciája. A rendezvényen bemutatásra került a foglalkoztatás jelenlegi helyzete térségünkben.

Az előadássorozatot Bedő Tamás Csongrád város polgármestere nyitotta meg beszédével, amely során ismertette a Foglalkoztatási Paktum ismérveit.

Német Anna Csongrádi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály Osztályvezető

Polgármester Urat követően Németh Anna a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Csongrádi Járási Hivatal Foglalkoztatási osztály Osztályvezetője prezentációjában tájékoztatta a jelenlévőket a regisztrált álláskeresők számáról és azok változásairól Csongrád és Szentes járás térségére kiterjedően a pandemiás időszak alatt. Továbbiakban elmondta, hogy a projekt eddigi eredményeként sikeresen bevonásra került 329 fő, valamint a Foglalkoztatási Osztály által kínált támogatásokat főként a kereskedelem, építőipar és szolgáltató ipar területén vették igénybe a vállalkozások.

Horváth Gábor CSMKIK képzési vezető

Ezt követően a CSMKIK képviseletében Horváth Gábor képzési vezető tartott előadást a szakképzési törvény változásairól, amelynek során ismertette a szakközépiskolások helyzetét, bemutatta a technikum és a duális képzés jellemzőit, valamint kitért a szakképzési munkaszerződés és ágazati alapvizsga ismérveire is.

Bimbóné Piti Éva Hódmezővásárhelyi SZC Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója

A képzési vezető után Bimbóné Piti Éva a Hódmezővásárhelyi SZC Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója bemutatta az iskola által kínált lehetőségeket, és a különféle szakképzéseket. Közölte, hogy immár a technikum képzés 5 éves lett a korábbi 4+1 helyett, mely szerint a diákok a 13. évfolyam során sajátítják el a szakmai tantárgyakat. Továbbá a tanulók számára lehetőség van az iskola keretei között nyelvvizsgát tenni, melynek elősegítésére különféle nyelvtanfolyamok is indulnak. Az igazgatónő elmondta még, hogy felnőttképzésre is lehet jelentkezni, amely során egyéni tanrendet kapnak a tanulni vágyók. Ezen felül a diákok motiválására ösztöndíj, valamint a vizsgaeredménytől függő egyösszegű pályakezdő támogatás is szolgál.

A rendezvény következő előadójaként Horváth János a Horváth Légtechnika Kft. ügyvezetője tartott beszámolót a cég foglalkoztatási helyzetéről és az új fejlesztéseikről.

 

Lantos Sándor Csongrádi Közmű Szolgáltató kft. ügyvezetője

Az előadás zárásaként Lantos Sándor a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft ügyvezetője és Botos Mónika a Szentesi Sport- és Üdülőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a meghívottakkal a fürdő ágazatban lévő foglalkoztatás alakulásáról a vírushelyzet alatt.

Kapcsolódó bejegyzések

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!