Paktum Partnerségi Fórumot rendezett a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat

Paktum Partnerségi Fórumot rendezett a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat

A Csongrád-Csanád megyei foglalkoztatási paktum (projekt azonosító: TOP-5.1.1-15-CS1-2016-00001) 2016 októberében alakult meg, amelynek legfőbb célja a kezdetektől a hátrányos helyzetű álláskereső személyek munkába állásának támogatása.

A paktumban érdekeltek között az információáramlást a paktumirodát is működtető Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat ernyőszervezetként biztosítja, ennek soron következő állomása volt a mostani alkalom, amelyre a szegedi Belvedere-palotában került sor 2021. július 13-án.

Ölveczki Imre, a paktumiroda vezetője örömmel ismertette a fontos fejleményt, miszerint a projekt 2022. december 31-ig meghosszabbításra került közel 500 millió Ft plusztámogatás mellett, amelynek 77%-a az álláskeresők elhelyezkedésére fordítható.

A fórum során Czenke Olga, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának munkatársa számolt be a gazdaság újraindításához igénybe vehető foglalkoztatási támogatások köréről, amelyeket a pandémiás időszakban ki lehetett használni. Előadásában rámutatott arra a pozitív tényre, hogy megyénkben országos szinten kimagasló módon visszaesett az álláskeresők aránya az elmúlt évhez képest, amelynek fő okát a fenti támogatási lehetőségek igénybevételében látja. Csongrád-Csanád megyében a 2021. június 30-ai KSH-adatok szerint 47,7%-os visszaesés tapasztalható az álláskeresők számában. Ezen időpontig 908 fő került bevonásra, támogatásukra 742 millió Ft-ot fordítottak. 

A fórum másik előadója Siposné Magony Mária megyei munkaerőpiaci referens, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója volt, aki a szakképzési rendszer átalakulását mutatta be az új szakképzési törvény tükrében. Hangsúlyozta, hogy szakképesítés helyett ma már szakmákról beszélünk, a korábban tapasztalt 25 hiányszakmánál sajnos jóval több van napjainkban és szakemberek tekintetében a mennyiségi hiány mellett minőségi hiány is mutatkozik. Ezek hátterében demográfiai tényezők, a munkabérek emelkedése, a torz beiskolázási szerkezet és az elvándorlás veszélye egyaránt nagy szerepet játszanak.  Az előadó rávilágított arra, hogy napjainkban nem specifikált szakmákat tanítanak, hanem széleskörű ágazati alapoktatásra épülve, ágazati alapvizsga után kerülhet sor szakmaválasztásra. Hangsúlyozta, hogy államilag elismert szakmát kizárólag iskolarendszerben lehet mostantól megszerezni (kivéve a tavaly decemberben indított utolsó OKJ-s képzések tanfolyamain résztvevők körét, kifutó rendszerben). Siposné Magony Mária kifejtette felhívta a figyelmet a naprakész oktatói tudás és a szakképzési helyek infrastrukturális fejlesztésének fontosságára, valamint a 3 és 5 éves rendszerben működő intézmények közötti átjárhatóság biztosításának szükségességére is. Előadása zárásaként az új ösztöndíjrendszerről és szintén újdonságként megjelenő szakképzési munkaszerződés létjogosultáságáról és előnyeiről osztotta meg gondolatait a szép számú hallgatósággal. 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!